Napi tippek pénzügyekről

Napi tippek pénzügyekről

14. Mit kell tudni a hitelkártyákról?

2017. május 16. - Gabriella Páll

A legegyszerűbben úgy tudnám leírni a hitelkártyákról az ügyfeleim véleményét, hogy aki tudja használni az, szereti, aki pedig nem tudja használni az csapásnak ítéli meg. De miért is van így? Nézzük meg!

A hitelkártya, más néven vásárlói kártyaként emlegetett termék valójában egy fogyasztási HITEL. A bank hitelbírálati feltételek mellett nyújthatja a számunkra. A jövedelmünk adja az alapját itt, is mint a többi fogyasztási hitelnek. A fizetésünk akár 10-szeresét is megkaphatjuk keretként ezen a kártyán. DE! És itt a nagyon fontos tényező: mivel keretként kapjuk, a vizsgálati időpontban minden hónapban a keretnek vissza kell töltődni, különben kamatot számítanak fel az elhasznált összeg után.

credit-card-1080074_340.jpg

Amikor tájékoztatást kapunk a hitelkártyáról, célszerű jegyzetelni vagy a szerződést pontosan elolvasni. Figyeljünk a részletekre. Ha aláírtuk a szerződést, utána kb. 5-10 munkanapon belül átvehetjük a kártyát. Ezek után célszerű a kártyás vásárlásokat, tankolást, közüzemi díjak fizetését ezzel bonyolítani. Egyetlen dolgot nem javaslok a készpénz felvételt, mert egyből kamatot számol fel a bank.  Tehát ha ezzel a kártyával vásárolunk, és a rezsinket innen fizetjük akkor a bank az elhasznált összeg után jóváírást fog nekünk adni. Ez bankonként eltérő, mert van, ahol csak év végén egy összegben adja vissza a jóváírást, van ahol negyedévente és van ahol havonta. Szinte minden pénzintézet internet bankjában ezeket nyomon tudjuk követni és sms szolgáltatásban, postai levélben is tájékoztatnak minket erről.

Így a keret összeget 45 napig kamatmentesen használhatjuk. De a 45 nap után, ha nem töltöttük vissza a pénzt, akkor kamatot fizetünk.

Nézzünk egy példát, hogy is néz ki a gyakorlatban:

Minden hónapban a számlák, vásárlás, tankolás kerül 150 ezer Ft-ba. Ezt innentől kezdve a hitelkártyánkkal rendezzük. A kiválasztott hitelkártyánk hónap 13- következő hónap 13-ig vizsgálja, hogy mennyit költöttünk. Mi el is költöttük a 150 ezer Ft-ot a 30 napos időszak alatt. Küld a bank egy sms-t és innentől számított 15 napunk van, hogy kifizessük az összeget. Ezt megtehetjük úgy, hogy mi utaljuk át a folyószámlánkról, de úgy is, hogy a hitelkártya igényléskor azt az opciót választottuk, hogy az elköltött összeget a 15 nap elteltével automatikusan helyezzék a hitelkártyára. (Ennek díja van, de kényelmi szempontból célszerű.) Így a tartozás rendezve és ingyen használtuk a bank pénzét, mivel határidőre visszakerült az összeg.

Viszont, ha nem fizetjük vissza, akkor a hiányzó összeg után a kamatot is fizetnünk kell.

A hitelkártya választásnál azt is járjuk körbe, hogy melyik banknál milyen akció fut jelenleg. Itt arra gondolok, hogy a hitelkártya díját elengedik-e vagy visszaadják-e? Mi választhatunk-e a jóváírási kedvezmények között? Mivel van, olyan bank ahol nekünk kell kiválasztani, hogy milyen szolgáltatások igénybevételekor szeretnénk pl. magasabb-akár 10%- jóváírást. De azt is kérdezzük meg, hogy kapunk-e a hitelkártya mellé plusz dolgokat pl. balesetbiztosítást, utazási kedvezményeket, stb.

A hitelkártyát tehát okosan válasszuk meg, mert ha nem fizetjük vissza az elhasznált összeget és nem törlesztjük, akkor nagyon hamar felkerülhetünk a negatív adósok listájára (KHR).  Ha gondban vagyunk, vagy megcsúsztunk a visszafizetéssel akkor még időben keressük meg a bankot egy esetleges hitelkiváltás miatt.

money-79657_340.jpg

Mindezek mellett pedig, ha jelzáloghitel vagy más nagyobb hitelt szeretnénk a közel jövőben felvenni a banktól, akkor nem biztos, hogy a hitelkártya igénylés egy jó ötlet. Mivel minden hitelnél a jövedelem terhelhetőséget figyelembe veszik így a hitelkártya keret összege (ha nincs kihasználva, akkor is) 5%-nak megfelelő törlesztőt jelent. Pl. egy 500 ezres hitelkártya 25 ezer Ft-nak megfelelő törlesztőt jelent. Természetesen, ha van hitelkártyánk és nagyobb pl. jelzáloghitelt igénylünk, akkor célszerű visszaadni a banknak addig, amíg a hitelbírálat le nem zajlik. Utána igényelhetünk újra, ha szeretnénk.

Végezetül, tehát ha jól, okosan használjuk a kártyát és időben visszatöltjük az összeget akkor éves szinten több tízezer Ft-ot is nyerhetünk vele, holott csak a napi dolgainkat ezzel rendeztük.

Következő téma: Milyen hitel lehetőségeink vannak, ha használt lakást szeretnénk vásárolni?

süti beállítások módosítása