Napi tippek pénzügyekről

Napi tippek pénzügyekről

2. Mikor és miért nyissak a gyerekemnek bankszámlát?

2017. április 16. - Gabriella Páll

Kb. fél évvel ezelőtt felkértek, hogy egy általános iskola felső tagozatosainak beszéljek a bankról, bankszámlákról és megtakarításokról.  Nagyon örültem neki, de belül rettentően féltem. Volt időm és alaposan szétnéztem, hogy mi az, amit ebben a témában tudni lehet. Rengeteg cikket, blogot, könyvet és videót találtam a gyerekek pénzügyi neveléséről. Így játékokkal, videókkal el is készítettem a prezentációmat. Jól sikerült és a gyerekeknek is tetszett.

Azóta sokaktól megkérdeztem, hogy a gyerekeinek mikortól kezd el beszélni a pénzről, megtakarításról. Tény, hogy ez nagyon eltérő. Itt most nem arról szeretnék írni, hogy ki hogyan nevelje a gyerekét pénzügyi tudatosságra, hanem ötleteket adjak, hogy ha meghoztad a döntést, hogyan lépj tovább. :)

A youtube-on rengeteg videó van, ami egérkékkel, és egyéb állatokkal mutatják be a bankot, bankszámlát, pénzt, stb. Ezek pár percesek és szuperül lekötik a gyereket.

Természetesen, van, aki malac perselybe gyűjtöget a gyerekkel. Így kézzel fogható az eredmény és a gyerekek játéknak veszik.

Van, aki egész kicsi gyereknek is nyit bankszámlát, megtakarítási számlát. Ezen gyűjtögethetik a pénzt és akár havi kis összeget is el lehet helyezni. Célszerű a saját bankunknál megnézni, hogy van- e gyerekeknek nyitható bankszámla. A gyerekkel együtt a szülő megnyitja a számlát és közösen döntenek mindenről. Ezek a számlák nagyon kevés költséggel működnek, sőt van, amikor teljesen ingyenesek. Nem muszáj hozzájuk bankkártyát vagy internet banki hozzáférést igényelni, de jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mit lehet. Tény, hogy az ilyen internet banki hozzáférést a saját bankszámlánk mellett is láthatjuk. A gyerek csak betekinthet a számlájára és nem tudja olyan széles körben használni, mint mi. De barátkozhat vele és taníthatjuk rá, hogy később hogyan használja tudatosan.fhbigyneveld-450x.jpg

Innentől kezdve pedig, a zsebpénzét ide is utalhatjuk.

Az iskolai prezentációmban azt javasoltam a gyerekeknek, hogy tűzzenek ki célokat és akár nagyobb értékű dologra is gyűjtögethetik a pénzüket. Gondolok itt egy nyári táborra, tanfolyamra, könyvre, játékra, stb. Javaslom, hogy segítsünk kiszámolni a gyereknek, hogy ezt mennyi idő alatt tudja összerakni.

A másik javaslatom az volt, hogy a kapott havi/heti/napi zsebpénzt osszák 3 részre. Az egyik legyen, amit elköltenek olyan dologra, amit szeretnének, pl. uzsonna, édesség, stb. tehát amire most van szüksége. A másik rész, pl. amit rövid időn belül szeretne megvenni. A harmadik pedig a nagyobb értékű dolog, amihez hosszabb ideig kell takarékoskodni.  A lényeg, hogy ne költse el minden pénzét egyből.

toobbcelu-malacpersely.jpg 

Kaptam azóta olyan visszajelzést, hogy van, akinek a gyereke így tesz minden héten. :)

Akik iskola mellett vállalnak munkát, vagy most készülnek felsőoktatásba azoknak mindenképpen nyitniuk kell bankszámlát. 18 éves kor alatt csak szülővel együtt nyitható a számla. Viszont ahogy 18 éves lesz a gyerek a szülőt levehetik a számláról. Érdemes tudni és körbejárni, hogy melyik pénzintézetnél milyen feltételekkel nyithatnak számlát. Javaslom, hogy hívjuk fel a gyerek figyelmét arra, hogy a számlájához lehet kérni takarék vagy megtakarítási számlát is. Ezekre is helyezhet el pénzt és kamatot is kaphat rá.

Bizonyos helyeken pl. könyvvásárlásnál, moziban, koncert jegyvásárlásnál kaphatnak kedvezményeket is. Ezt a bankok oldalán, internet bankban vagy a rendezvény oldalán is feltüntetik.

 

Következő téma: Miért jó a lakástakarékpénztár?

lakastakarekok-a-leheto-legjobb-valasztas-lakascelra.jpg

süti beállítások módosítása