Napi tippek pénzügyekről

Napi tippek pénzügyekről

12. Mit kell tudnunk, ha új építésű ingatlant vásárolunk?

2017. május 14. - Gabriella Páll

Rengeteg új építésű társasház, családi ház épül most Magyarországon. Fontos tudni, hogy ha nem szeretnénk magunk építeni vagy használt lakást/házat vásárolni akkor új ingatlanban is gondolkodhatunk. Mi minősül újnak? Ahol még most adták ki (vagy fogják) a használatba vételi engedélyt és még nem lakott benne senki.

key-2114455_340.jpg

Ha még most épül a társasház, akkor meg kell egyeznünk a kivitelezővel/építtetővel. Mérlegeljük, hogy van-e önerőnk? Miből szeretnénk megvenni a lakást?

Vehetünk igénybe CSOK támogatást és az ehhez kapcsolódó 3%-os támogatott hitelt és/vagy piaci kamatozású hitelt.

Épülés alatt álló társasházi lakásnál, amennyiben van önerőnk akkor a lakásra eső telekhányadot meg kell vásárolni. Ebben az esetben az építési engedély jogutódlással a nevünkre kerül és beadhatjuk a CSOK és/vagy hiteligényeket. Természetesen ezeknek a feltételei ugyan azok, mint az előzőekben. Ha elbírálták az összegeket és leszerződtünk a bankkal, akkor a készültségi foknak megegyezően a kivitelezőnek utalják az összegeket. Természetesen helyszíni szemle és számla itt is szükséges. A legvégén 5%-ot akkor kapunk meg az igényelt összegekből, ha a készültség 100%-os, a használatba vételi engedélyt is bemutattuk és az albetétesítés is megtörtént.

Ha nincs önerőnk, akkor a telek hányadot csak pótfedezet bevonásával és plusz hitel felvételével tudjuk megvenni.  Ha erre sincs lehetőségünk, akkor csak a lakás elkészültével tudjuk megvásárolni. Ekkor is igénybe vehetünk támogatást, támogatott hitel és piaci hitelt, de kérdés, hogy addig nem adják-e el a lakást? Célszerű lefoglalózni és szerződést kötni az építtetővel. Ahogy elkészült a lakás és a szükséges igazolásokat megtettük akkor egy összegben utalják át az összeget az építtetőnek. Ilyenkor már nincs szakaszos folyósítás.

Fontos, hogy minden esetben kérjünk előzetes hitel bírálatot a kiválasztott banktól és tájékozódjunk, hogy jogosultak vagyunk-e a támogatásokra.

dollar-1974710_340.jpg

Új ingatlan vásárlásnál nem tudunk igénybe venni ÁFA támogatást, hiszen nem mi építünk.

A kivitelezővel, építtetővel kötendő szerződéseket MINDIG aláírás előtt nézessük meg a bankkal, hogy el fogják-e fogadni?! Minden pénzintézetnek más tartalmi feltételei vannak és utólag nehezebb javítani.

Következő téma: Mire használható a személyi kölcsön? Miért ugrott meg a személyi kölcsönök igénylése?

süti beállítások módosítása